Jakie polskie dania mięsne warto polecić zagranicznym znajomym? Krótki przegląd
- Data:
- 25 stycznia 2017, 11:53
- Ocena:
Wśród przepisów kuchni polskiej są takie dania, które stanowią pozycję obowiązkową. To przede wszystkim dania mięsne, których trzeba zasmakować, odwiedzając np. restauracje. Gdynia, Wrocław, Warszawa, Kraków i inne miasta mogą poszczycić się najlepszymi lokalami gastronomicznymi, do których warto zaprosić gości. Sprawdź jednak, co zamówić z menu.
- Kotlet schabowy w panierce
To klasyka polskiej kuchni – sztandarowy niedzielny obiad w niemal każdej tradycyjnej rodzinie. Podawany w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki z marchewki stanowi synonim polskiej kuchni i jest nieodłącznie z nią kojarzony przez obcokrajowców.
- Kaczka z jabłkami
Pieczona kaczka z dodatkiem jabłek to kolejne danie od razu na myśl przywołujące polską kuchnię. Soczysta, aromatyczna i delikatnie słodka – potrafi rozbudzić kubki smakowe każdego obcokrajowca.
- Pierogi z mięsem
Chociaż nie jest to typowo mięsne danie, warto polecić je zagranicznym znajomym. Cienkie ciasto pierogowe wypełnione po brzegi odpowiednio przyprawionym farszem to przysłowiowe "niebo w gębie". Jeśli chcesz zaprezentować znajomym to danie wiedz, że na kilku pierogach na pewno się nie skończy...
- Sztuka mięsa z sosem
Choć to bardzo ogólne stwierdzenie, pod tym pojęciem kryje się najczęściej gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso podkreśla lekko ostry smak sosu.
- Bigos myśliwski
Bigos myśliwski nie jest typowo mięsnym daniem, jednak z uwagi na zawartość dziczyzny znalazł się na tej liście. W tradycyjnej wersji zawiera sporą ilość pieczonej dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny.
- Zrazy zawijane
Zrazy zawijane to mięsne danie na bazie wołowiny. Smak i aromat wzmacniają dodatki: bekon, ogórki kiszone, cebula, czerwona papryka. Podawane są w towarzystwie pikantnego sosu.
- Golonka w piwie
Jest to danie niezwykle smaczne i często kojarzone z kuchnią polską, mimo że jest potrawą pochodzenia bawarskiego. Polana piwem, nabiera wyrazistego smaku.
- Rolada śląska
Rolada śląska to jedno ze sztandarowych dań obecnych w kuchni tego regionu. Przyrządzona z wołowiny nadziewana wędzoną słoniną oraz ogórkiem kiszonym, przypadnie do gustu wielu obcokrajowcom. Podawana jest w towarzystwie modrej kapusty – także typowo śląskiej potrawy.
Zamów jedzenie online z dostawą do domu
Jeśli z jakiegoś powodu nie masz ochoty na wizytę w restauracji, nadal możesz zaproponować gościom tradycyjne polskie dania. Wystarczy, że skorzystasz z oferty portalu gastronomicznego, zamawiając wybrane potrawy z dostawą pod wskazany adres.
Kilka kliknięć wystarczy, żeby wybrać miejsce zamieszkania i typ lokalu gastronomicznego (np. restauracje w Gdyni). Następnie zapoznajesz się z listą dostępnych w twojej okolicy obiektów i wybierasz pozycje z konkretnego menu. Zamawiasz, płacisz online i... czekasz na dostawcę.
Najnowsze
-
Czy przedłużanie włosów niszczy naturalne włosy? Data:2022-04-07 16:01więcej
-
5 pomysłów na idealny prezent na urodziny Data:2021-07-29 20:21więcej
-
Muzyczni infuelcerzy i gwiazdy mody Data:2020-08-04 16:45więcej
-
Zakupy po męsku, czyli jakie ubrania warto kupić Data:2020-07-28 10:29więcej
-
Bajeczna Turcja – dlaczego warto pojechać tam na wakacje? Data:2019-08-13 06:05więcej
-
Koncerty 2019. Na co się wybrać? Data:2019-05-22 15:29więcej
-
SB Maffija – historia początków wytwórni Data:2019-05-06 13:28więcej
-
Jak wybrać właściwe struny do gitary? Data:2018-10-01 12:04więcej
-
Rozbujać tłum - jak to robią beats DJ? Data:2017-10-25 12:19więcej
Komentarze
http://decimas.pl
http://prezenty.blogse.nl